Nyhed

Staatsoper Berlin ignorerer protest over Domingo

Staatsoper Berlin ignorerer feministisk protest over Domingo | Magasinet KLASSISK

Placido Domingos netop overståede optræden i ‘La Traviata’ på Staatsoper Berlin har fået tyske feminister op i det røde felt. I en kampagne rettet mod medierne og det politiske liv har det feministiske netværk, Pro Quote Bühne som er en sammenslutning af kvindelige sceneinstruktører og andre teaterprofessionelle, krævet, at man helt nedlægger forbud mod, at han optræder i Tyskland.

Men Staatsoper Berlin har vendt det døve øre til protesterne, der også foregik som demonstrationer foran operahuset, og valgt at lade Domingo optræde alligevel, skriver Berliner Morgenpost.

Det har fået Pro Quote Bühne til at sende et åbent brev til Berlins overborgmester, Michael Müller, kultursenatoren i delstaten Berlin, Klaus Lederer, samt direktøren for statsoperaen, Matthias Schulz, hvori de henviser til, at »enhver arbejdsgiver har et klart ansvar for at beskytte sine ansatte ifølge den tyske ligestillingslov«.

»Al seksualiseret adfærd og handlinger, der er uønskede og opleves som skræmmende, fjendtlige, nedværdigende og fornærmende, betragtes som sexchikane og overgreb. I vores øjne har direktøren for Staatsoper Berlin forbrudt sig mod sit ansvar som arbejdsgiver! Ser man virkelig Placido Domingos optræden i 2020 som en nutidig, kulturel og politisk beslutning taget på vegne af denne by og dette land? Vi kræver, at Domingo forbydes at optræde, indtil beskyldningerne mod ham er blevet afklaret«, lyder det i brevet, hvor Pro Quote Bühne også kræver politiske konsekvenser overfor chefer, der negligerer deres lovpligtige ansvar.

Operadirektøren har svaret på det åbne brev med en erklæring til pressen dagen inden Domingos første optræden. I sit svar slår Matthias Schulz fast, at statsoperaen tager alle anklager om sexchikane meget alvorligt, og at ledelsen endvidere har drøftet problematikken med operahusets ansatte, som bakker op om beslutningen om at beholde ham i forestillingen.

»I dette konkrete tilfælde holder vi os til den planlagte optræden af Plácido Domingo, som altid har opført sig eksemplarisk hos os. Vi ser ikke et tilstrækkeligt grundlag for at fordømme ham og at bryde vores mangeårige kontrakt«, skriver Schulz.

Foto: Peter Rigaud

Læs også: Domingo forsvarer sig: »Jeg har optrådt galant«

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER