Nyhed

Stjernecellist dropper honorar efter kritik

Stjernecellist dropper honorar efter kritik | Magasinet KLASSISK

Gautier Capuçons sommerturné til små og mellemstore byer i Frankrig har givet anledning til kontrovers. Turnéen skulle være en håndsrækning til byernes corona-nødstedte scener og koncerterne gratis for publikum. Derfor var derm ange af cellistens musikerkolleger, som tabte kæben, da hans honorarkrav til byerne kom for dagen i fagbladet La Lettre du Musicien. Hans efter sigende ublu krav fremstod ifølge kritikerne endnu mere grelt i lyset af, at cellisten på sin turné bliver akkompagneres af en iPad og ikke en pianist.

»Hans turné præsenteres som noget ekstraordinært, fordi han vil spille i små byer, men vi er mange, som allerede arrangerer den type koncerter. Mens vi alle taler om verden efter coronakrisen, er det temmelig skørt at se den kunstneriske fattigdom, som den medfører: celloens store lyd, ledsaget af en iPad«, siger pianist Guilhem Fabre til radiokanalen France Musique.

I sine honorarkrav er Gautier Capuçon gået ud fra en skala beregnet efter antallet af indbyggere i de byer, hvor han skal optræde. For byer med mindre end 3.000 indbyggere skulle det koste spillestederne godt 20.000 kroner at få besøg af cellisten, og små 75.000 kroner hvis byens indbyggertal var større end 60.000. Dertil kom udgifter til transport samt indlogering for Capuçon og hans familie. Beløbene ligger væsentligt over standardtarifferne, og det fik hans musikerkolleger, der er hårdt ramt af coroanakrisen, til at lange ud efter ham.

Efter den massive kritik i medierne har Capuçon nu helt droppet at modtage honorarer og valgt at optræde gratis på spillestederne. Capuçon forklarer beslutningen om at droppe honorarerne til avisen Le Parisien:

»Jeg indså, at de små byer slet ikke har noget budget til kultur. Jeg påtager mig nu selv alle turnéens omkostninger, fordi jeg kan høre de lidelser, krisen har påført kulturlivet«, siger han.

Foto: Jamie Beck

Læs mere: En violin, en cello, et klaver og tre tapre riddere | Interview Trio Wanderer

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER