Nyhed

Tidligere DR-chef får oprejsning i sag om pigekoret

Tidligere DR-chef får oprejsning i sag om pigekoret | Magasinet KLASSISK

En tidligere DR-ansat får millionerstatning efter uretmæssig fyring for to år siden som følge af sagen om krænkelser i DR Pigekoret. Erstatningen på en god million kroner til den tidligere producent for DR Pigekoret og senere DR Symfoniorkestret, Gordon Alsing, er han blevet tilkendt ved en faglig voldgiftssag i Arbejdsretten, som samtidig slår fast, at fyringen af ham juridisk set var grundløs.

»Jeg er i højeste grad tilfreds med kendelsen og erstatningen. Pengene er rare at have, men det er vigtig for mig, at jeg fik oprejsning over for Danmarks Radio«, siger Gordon Alsing til Politiken.

Alsing, der har arbejdet i DR i mere end femogtyve år, blev fyret for pligtforsømmelser i forbindelse med håndteringen af en klagesag i 2006 fra et kormedlem over den daværende chefdirigent for Pigekoret, Michael Bojesen. Klagen blev behandlet af Bojesen selv og af Alsing, som bad det dengang 17-årige kormedlem om at omskrive sin klage og fjerne anklager om seksuel chikane. Sagen blev aldrig journaliseret i DR’s system.

Kormedlemmet opfattede Alsings tilbud om hjælp til at omformulere klagen som manipulation og magtmisbrug, har hun fortalt til Politiken. Den intention afviste Alsing i voldgiften. Arbejdsretten udtaler, at sagsbehandlingen ikke var hensigtsmæssig – heller ikke efter datidens normsæt. Omvendt mener retten altså ikke, at den er tilstrækkelig begrundelse for Alsings fyring.

Alligevel hævder kulturdirektør i DR, Henrik Bo Nielsen, i en kommentar til avisen, at fyringen var en rigtig beslutning:

»Da vi valgte at afskedige den pågældende medarbejder, var det blandt andet på baggrund af hans klagehåndtering i en meget alvorlig sag om krænkelser af mindreårige. En sag, der førte til, at vi mistede tilliden, og derfor valgte vi at afskedige ham. Det har vi nu voldgiftsrettens ord for, at der ikke var juridisk grundlag for at gøre, og det tager vi selvfølgelig til efterretning. Men det ændrer jo ikke på, at tilliden var væk. Så hvis spørgsmålet er, om vi fortryder den beslutning, så er svaret nej«, siger han.

Alsing begyndte, ifølge Arbejdsrettens kendelse, i DR som sanger i 1979 og blev ansat i Pigekoret som producent i 1997 og senere som orkester- og koradministrator fra 2001. Siden 2010 og frem til afskedigelsen i 2021 var han producent for DR Symfoniorkestret.

Politiken skriver, at Alsings fyring er den eneste personalemæssige konsekvens, der kom ud af advokatundersøgelsen, som blotlagde en tidligere, årelang kultur med krænkende adfærd og seksuel chikane i Pigekoret samt ledelsessvigt i DR.

Den fyrede producent blev, ifølge Arbejdsretten, ikke personligt sat i forbindelse med den krænkende adfærd i koret. I kendelsen skriver retten, at begrundelsen for den store erstatning er, »at det i sig selv må anses for belastende for ham at være afskediget som led i den offentligt kendte sag«.

LÆS OGSÅ

DR hæver erstatning til pigekorets medlemmer

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER