Nyhed

Top 50: J.S. Bach kåret som komponisternes komponist

Top 50 - J.S. Bach kåret som komponisternes komponist | Magasinet KLASSISK

BBC Music Magazine har spurgt 174 klassiske komponister om deres personlige top fem over både nulevende og afdøde komponister. Johann Sebastian Bach lander på en klar førsteplads i magasinets opgørelse over de 50 mest populære af samtlige nævnte komponister.

To af de mange komponister, der hylder Bach, er Steve Reich og Unsuk Chin. Reich fremhæver, at det var Bachs femte Brandenburg-koncert, som blev den helt afgørende inspiration og udgangspunktet for hans egne studier af harmoni:

»I mine øjne er Bach den største komponist, der nogensinde har levet. Geniet som skabte det smukkeste kontrapunkt, jeg nogensinde har hørt plus Goldbergvariationernes grund-arie, som rører mig til tårer«.

»Ifølge avantgarde-komponisten Mauricio Kagels berømte udsagn tror ikke alle musikere på Gud, men de tror alle på Johann Sebastian Bach«

Unsuk Chin, komponist

For Unsuk Chin repræsenterer Bach både følelse og intellekt, og hun ser ham som den første komponist i musikhistorien, der i sine værker på en gang samlede fortiden og skuede ind i fremtiden:

»Bach er ikke til at komme udenom. Så forskellige store musikalske sjæle som Beethoven, Chopin, jazzmestrene, Boulez – og utallige andre – er utænkelige uden arven fra Bach. Ifølge avantgarde-komponisten Mauricio Kagels berømte udsagn tror ikke alle musikere på Gud, men de tror alle på Johann Sebastian Bach«, siger hun.

Udover Bach byder magasinets afstemning på et bredt udvalg af levende og døde komponister lige fra 1300-tallets Hildegard von Bingen, den mest indspillede komponist af helt tidlig musik, og frem til en af nutidens få kvindelige stjernekomponister, finske Kaija Saariaho, Sonning prismodtager i 2011. BBC Music Magazines chefredaktør Oliver Condy glæder sig over mangfoldigheden:
»Den store bredde på vores top 50-liste viser, at dagens komponister søger inspiration i alle lande, stilarter og århundreder«.

Et af de mange lande, som både BBC og de adspurgte komponister skeler til, er Danmark. Danske komponister er repræsenteret både som vælger og valgte i afstemningen. Bent Sørensen, den eneste danske stemmeafgiver, har i sin top fem komponisterne Bach, Ligeti, Mozart, Schumann og Sibelius. Blandt de danske komponister, der blev stemt på, finder man navne som Hans Abrahamsen og Carl Nielsen.

Afstemningens top 10
1. Johann Sebastian Bach
2. Igor Stravinskij
3. Ludwig van Beethoven
4. Wolfgang Amadeus Mozart
5. Claude Debussy
6. Gyorgy Ligeti
7. Gustav Mahler
8. Richard Wagner
9. Maurice Ravel
10. Claudio Monteverdi

Læs også: Curling-generationen elsker Bach

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER