Nyhed

Topdirigent tager orlov for at blive pilot hos AirFrance

Daniel Harding - Topdirigent tager orlov for blive pilot

Daniel Harding, chefdirigenten ved Orchestre de Paris, overraskede alle, da han sidste år meddelte, at han ønsker at forlade det berømte orkester ved kontraktudløb i 2020. Den engelske dirigent sagde dengang, at han ønskede at holde et sabbatår. Men nu har han til den spanske avis El Pais, afsløret, at orloven fra musikverden skal bruges til at flyve som 2. pilot for Air France.

Harding fortæller, at han har drømt om at arbejde som pilot, siden han var barn, men at dedikationen til musikken har stået i vejen. Han bestod sin eksamen som privatpilot i 2017 og har selv siddet ved rorpinden på vej til dirigentjobs flere gange, blandt andet på Europaturnéen med de svenske radiosymfonikere for et par år siden. For nylig har han erhvervet en licens som professionel pilot og kan altså udleve barnedrømmen, når han til næste år siger farvel i Paris.

I et tidligere interview sammenligner Daniel Harding jobbet som dirigent med rollen som pilot:

»Som pilot sidder du der og trykker på knapper. Computeren gør næsten alt. Og sådan er det også med en dirigent og et orkester. Dirigenten styrer med hænderne, men det er kun orkesteret, der spiller. Mit job er at styre maskinen nøjagtigt, hvor jeg vil have den hen«.

Daniel Harding er i øjeblikket på en afskedsturné med Orchestre de Paris, der blandt andet bragte dem til The Proms i London i sidste uge. Anmelder på The Guardian, Erica Jeal, roste orkester og koncertprogram men fandt Hardings indsats som dirigent en anelse for striks:

»Harding efterlader én fransk organisation i god form; næste år tilslutter han sig en anden som kvalificeret pilot… Men selvom pænhed og præcision præcis er det, vi ønsker hos personen, der flyver vores fly, kunne denne Beethoven godt have brugt en lille smule turbulens«. Om den 44-årige Harding, som han har tilbudt, fortsat stiller sig til rådighed som 1. gæstedirigent i det første år efter kontraktudløb hos Orchestre de Paris vides ikke. Han beholder dog sine andre poster som chefdirigent for de svenske radiosymfonikere og som æresdirigent for Mahler Kammerorkestret.

Foto: Julian Hargreaves

Læs også: Daniel Harding dropper orkester

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER