Nyhed

Tysk drengekor anklages for kønsdiskrimination

Tysk drengekor anklaget for kønsdiskrimination

En forfatningsdomstol i den tyske hovedstad har vendt tomlen nedad til en ni år gammel pige, eller rettere hendes mor, der har hevet Berlins ældste drengekor i retten med anklager om kønsdiskrimination.

I søgsmålet påstår moderen, advokaten Susann Bräcklein, at Berliner Staats- und Domchor forbrød sig mod Tysklands forfatning, da koret i april afslog pigens ønske om at aflægge optagelsesprøve. På den baggrund hævder moderen, at det statsdrevne kor har overtrådt pigens forfatningssikrede ret til ligestilling, da korets pigeensemble, Berliner Singakademie, efter hendes mening ikke tilbyder undervisning af nær samme kvalitet som drengekoret.

Berliner Staats- und Domchor, der blev stiftet i 1465 og opnåede berømmelse under ledelse af komponisten Felix Mendelssohn i det 19. århundrede, underviser i dag 250 drenge og 75 unge mænd og har aldrig optaget piger. Korets ledelse gør gældende, at afvisningen af pigen »ikke primært handlede om hendes køn«, og at hun havde mulighed for optagelse, hvis hun var i besiddelse af »ekstraordinært talent og motivation«. Ledelsen udtrykte samtidig tvivl om, hvorvidt det overhovedet var muligt at samarbejde med pigens forældre.

I en erklæring til pressen siger korledelsen videre, at drenge- og pigekor lyder forskelligt af anatomiske årsager, og at en given høj afvisningsprocent for pigeansøgninger til drengekor ikke drejer sig om kønsdiskrimination men om »korenes kunstneriske frihed«.

Omvendt påstår moderen, Susann Bräcklein, at forskning viser, at de fleste mennesker alligevel ikke kan høre forskel på før-pubertære pige- og drengekor:

»Dannelsen af stemmen er afgørende. Med træning tre gange om ugen kan man opnå meget, selv med gennemsnitlige stemmer. Folk kalder det talent, men faktisk er det et spørgsmål om træning«, siger hun til avisen The Guardian.

Forfatningsdomstolen har givet pigens familie lov til at appellere afgørelsen, hvis den ønsker det.

Foto: PR

Læs også: Orkestermusiker opgiver retssag

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER