Nyhed

Violinist nægter at modtage pris

For nylig bragte vi historien om en australsk pianist, der blev smidt ud af den store Lang Lang International Piano Competition i Kina, fordi han nægtede at rette sig efter juryens programændringer. Men at en deltager, der når så langt som til at blive belønnet med en konkurrencepris, siger nej tak og smækker med døren på vej ud, hører alligevel til sjældenhederne.

Det skete ikke desto mindre i sidste uge ved Leopold Mozart Violin Competition i Tyskland, hvor vinderen af juryens specialpris blev så fornærmet over ikke at være kommet i finalen, at han først trak sig fra priskoncerten og dernæst nægtede at tage i mod prisen, skriver Pizzicato.

Den var den spanske violinist Julen Zelaia, der efter juryens mening præsterede den bedste fortolkning af værket ‘Soleos’, som konkurrencen havde bestilt af komponisten Elzbieta Sikora. Men følelserne kom i kog, da han blev forbigået til finalefeltet. Efter Zelaias exit udsendte konkurrencen denne pressemeddelelse:

»Konkurrencens ledelse beklager hans beslutning dybt. For at sikre en retfærdig konkurrence for alle deltagere og af respekt for juryen og komponisten gør de gældende regler imidlertid denne afgørelse nødvendig: Vi er glade for at kunne meddele, at specialprisen for den bedste fortolkning af det bestilte værk, nu vil blive tildelt den japanske violinist Kaoru Oe.

Førsteprisen ved Leopold Mozart Violin Competition gik til amerikaneren, Joshua Brown, mens landsmanden Karisa Chiu fik 2. prisen, og 3. prisen blev tildelt Kaoru Oe. Konkurrencen afholdes hvert tredje år i den sydtyske by Augsburg til minde om Wolfgang Amadeus Mozarts far, og dette var den 10. udgave. Den tyske stjerneviolinist Isabelle Faust vandt i sin tid den første konkurrence, som løb af stablen i 1987.

Læs også: Oprør på konkurrencepodiet

Bestil gaveabonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER