Nyhed

Violinist sagsøger tidligere kolleger for uretmæssig fyring

Violinist sagsøger tidligere kolleger for uretmæssig fyring | Magasinet KLASSISK

En kommentar på de sociale medier i foråret førte til, at violinist Yi-Wen Jiang (nr. 2 fra venstre) måtte sige farvel til sine tre kolleger i Shanghai Quartet. Efter arbejdsgiverens udsagn frivilligt.

Nu sår Jiang tvivl om frivilligheden med et søgsmål mod kollegerne og arbejdsgiveren, Montclair State University, hvor han hævder at være blevet tvunget til at sige op efter en målrettet hetz fra den kinesiske stat, skriver The Strad.

Jiang kommenterede i marts et opslag fra 1. bratschist ved San Francisco Symphony, Yun Jie Liu, på det kinesiske sociale medie WeChat. Violinistens kommentar, der gik viralt, blev angiveligt af flere statsstyrede kinesiske medier fordømt som racistisk. Umiddelbart efter episoden kunne man på kvartettens officielle Facebookside læse denne afsked til Jiang:

»Med øjeblikkelig virkning har Shanghai-kvartetten accepteret violinist Yi-Wen Jiangs opsigelse. Vi indleder nu jagten på hans afløser og håber at kunne dele det næste kapitel i vores verden og musik med dig igen snart«.

I Jiangs søgsmål, som er indgivet ved en amerikansk domstol, anfægter violinisten imidlertid, at han frivilligt har opsagt sin stilling og kræver samtidig en erstatning på godt tre millioner kroner. Det svarer til en fjerdel af kvartettens økonomiske aktiver.

Som en reaktion på søgsmålet har kvartetten, som nu er reduceret til en trio, udsendt en ny erklæring, hvori man blandt andet kan læse følgende:

»I marts accepterede en samlet Shanghai Quartet violinist Yi-Wen Jiangs frivillige fratræden. Dengang såvel som nu beklager vi, at vores tidligere medlem med sine ord og handlinger har valgt at risikere kvartettens omdømme og succes. Søgsmålet er fuldstændigt grundløst og et produkt af fri fantasi«.

Foto: Lisa-Marie Mazzucco

Læs mere: Orkestermusiker opgiver retssag

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER