Nyhed

Wiens nytårskoncert frigør sig fra nazi-arven

Wiens nytårskoncert frigør sig fra nazi-arven | Magasinet KLASSISK

Under overskriften »Radetzky March får et nyt arrangement: Wiens nytårskoncert frigør sig fra nazi-arven« bragte den tyske avis Neue Osnabrücker Zeitung historien om, at højdepunktet i Wiener Filharmonikernes traditionelle nytårskoncert, Johann Strauss’ ‘Radetzky March’, fremover bliver spillet i en ny udgave. Baggrunden er, ifølge avisen og andre tyske medier, kontroversiel:

»Det har åbenbart ikke tidligere generet nogen, at nytårskoncerternes store finalnummer, ‘Radetzky March’, er blevet spillet i et arrangement af et svorent medlem af Det nationalsocialistiske tyske arbejderparti. Men det bliver anderledes nu«, skriver Neue Osnabrücker Zeitung.

Musik Heute har været i kontakt med Wienernes presseafdeling, der bekræfter, at orkestret fra 1. januar 2020 ganske rigtigt har skiftet arrangementet af komponisten Leopold Weninger, der var tilknyttet de tyske nationalsocialister, ud med et helt nyt. Den nye udgave får premiere under den lettiske dirigent Andris Nelsons, der dirigerer nytårskoncerten for første gang.

Wienernes egen forklaring på den nye version er, at marchen i Weningers arrangement i gennem årene er blevet ændret af orkestrets mange tilpasninger, siden den første gang blev spillet ved en nytårskoncert i 1946. De ændringer skulle nu bevares og noteres ned af orkestrets nodearkivar.

»Med tiden er det ikke kun typografiske fejl, der er blevet rettet. Musikerne har også ændret i noter i partituret og fjernede nogle af orkesterdelene for at overvinde svagheder i orkestreringen«, lyder det på Wiener Filharmonikernes website, der ikke nævner Weningers tilknytning til nationalsocialisterne.

Foto: Lukas Beck

Læs også: Et usædvanligt orkester | Portræt Wiener Filharmonikerne

Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER