Pladenyt

Carl Nielsens assistent

Nancy Dalberg: Strygekvartetter | Dacapo 6220655 | Magasinet KLASSISK

Nordic String Quartet slår et slag for komponisten Nancy Dalberg (1881-1949), der især gjorde sig i sange og kammermusik, men mest huskes for at være assistent til Carl Nielsen. Hun var af en velhavende familie på Fyn og havde planer om en pianistkarriere, som dog blev bremset af en dårlig arm. Så komposition blev hendes fokus, med moralsk opbakning fra Nielsen, men tid gik også fra dén gerning på grund af hendes ægtefælles sygdom.

Dalberg nåede at færdiggøre tre værker for strygekvartet, som Carl Nielsen Kvartetten indspillede for to årtier siden og foreligger nu i et bud af en yngre generation. Strygekvartet nr. 1 er hendes debutværk i offentligheden, den syv år senere nr. 2 var første vindue til publikum i udlandet og blev turneret rundt med, hvorimod nr. 3 ikke blev udgivet i komponistens levetid.

Den dansk-færøsk-svenske Nordic String Quartet blev grundlagt i 2013 og fokuserer, som navnet kunne antyde, på nordisk repertoire. Tidligere på året cd-debuterede de på Dacapo med værker af Pelle Gudmundsen-Holmgreen.

Nancy Dalberg: Strygekvartetter | Dacapo 6220655

Læs også: Hvor er de kvindelige komponister?

Læs artiklen i KLASSISK nr. 54

KLASSISK udkommer både som magasin og online. Med et abonnement får du både tilsendt de kvartalvise magasiner, samt adgang til det fulde kartotek her på hjemmesiden.
Bestil abonnement på magasinet KLASSISK

FLERE PLADENYHEDER