Pladenyt

Feel Good Opera

Poul Ruders: The Thirteenth Child | Bridge 9527 | Magasinet KLASSISK

Poul Ruders begyndte at skrive sin femte opera, ʽThe Thirteenth Child’, uden at have en aftale med et operahus i stand på forhånd. Nu er den på cd, endda udgivet kort før urpremieren på Sante Fe Operaen. Værket er en sambestilling af samme institution og Odense Symfoniorkester og er indspillet i Danmark og New York i hhv. 2016 og 2018 (pudsigt nok med to forskellige dirigenter).

Librettoen er skrevet af de to trofaste Ruders-støtter David Starobin og Becky Starobin, som desuden ejer pladeselskabet Bridge, der står bag udgivelsen, og plottet bygger på Grimms ʽDe tolv brødre’. Et eventyr om en konge, der på grund af overtro bandlyser sine sønner, da hans trettende barn viser sig at være af hunkøn; senere drager hun ud for at finde sine brødre, der er løjet døde.

Den krybende uhygge, som bor i Poul Ruders’ internationale hit, den dystopiske ʽTjenerindens fortælling’ (1996-98), er nedtonet i ʽThe Thirteenth Child’ til fordel for en mere lyrisk tone. Komponisten kalder selv værket for en »feel-good-opera«.

Bloggen artsmusiclounge.com synes om udgivelsen og kalder den 80 minutter lange opera for »et fascinerende værk, der tåler gentaget lytning«. The Guardian kvitterer med tre ud af fem stjerner til cd’en under overskriften »et easygoing eventyr med et strejf af ondskab«.

Poul Ruders: The Thirteenth Child | Bridge 9527

Læs også: Dystre toner fra Poul Ruders

Læs artiklen i KLASSISK nr. 54

KLASSISK udkommer både som magasin og online. Med et abonnement får du både tilsendt de kvartalvise magasiner, samt adgang til det fulde kartotek her på hjemmesiden.
Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE PLADENYHEDER