Anmeldelse

Stadig på højden af sin karriere

Nostalgia | Magdalena Kozená (mezzosopran), Yefim Bronfman (klaver) | Pentatone PTC5186777

★★★★★

Nostalgia | Magdalena Kozená (mezzosopran), Yefim Bronfman (klaver) | Pentatone PTC5186777 | Pladeanmeldelse | Magasinet KLASSISK

Den tjekkiske mezzosopran Magdalena Kozená har i over 25 år været aktiv som sanger i et repertoire, der især har været koncentreret omkring musikken fra barokken til Mozart – men undervejs også har haft udflugter til senere musik, ofte af tjekkiske komponister fra det 20. århundrede.

Normalt er 25 år lang tid i vokal henseende. Meget få sangere lyder lige så friske i slutningen af 40’erne som i begyndelsen af 20’erne, men Magdalena Kozená er en af dem, der på uhyre intelligent vis har navigeret gennem sin karriere på en måde, der gør det meget svært at høre den slitage, som ofte er en uundgåelig følge af mange års sang på operascener, i koncertsale og i pladestudier.

Denne nye udgivelse sætter en tyk streg under, at Kozená stadig er på højden af sin karriere, nu blot med mere erfaring, større overblik og fortsat med den eminente musikalske timing, som har slået mig som noget helt særligt, lige fra jeg hørte hende første gang for snart mange år siden. Hør blot hendes Händel-album ‘Ah! mio cor’ tilbage fra 2007 – nærmere bestemt titelarien fra operaen Alcina, hvor Magdalena Kozená sammen med Venice Baroque Orchestra simpelthen ophæver tyngdeloven på en måde, som stadig slår benene væk under mig, hver gang jeg hører den … og det sker faktisk ikke så sjældent.

»Denne nye udgivelse sætter en tyk streg under, at Kozená stadig er på højden af sin karriere, nu blot med mere erfaring og større overblik«

Efter en lang årrække med en fast pladekontrakt med Deutsche Grammophon har Magdalena Kozená nu indspillet sit tredje album på Pentatone. På det nye album har hun valgt sange af tre komponister, som alle var inspirerede af den østeuropæiske folkemusik – og hvor længslen er et gennemgående tema i teksterne.


14 sange af Johannes Brahms udgør hovedparten af repertoiret på indspilningen. Her er Kozená lige så meget på hjemmebane som i Béla Bartóks sangcyklus ‘Landsbyscener’ fra 1924, som samler fem slovakiske folkesange – og i Modest Musorgskijs ‘Børneværelset’, med russiske tekster af komponisten selv, som beskriver livet i børnehøjde fortalt af moderen, babysitteren og den lille Mischa.

Magdalena Kozená har hele vejen igennem total kontrol over sine stemmemæssige virkemidler med stensikker intonation, perfekt vibrato og med masser af farvenuancer. Hendes gennemmusikalske og intelligente fortolkninger med hurtige stemningsskift får suverænt med- og modspil fra pianisten Yefim Bronfman, som har arbejdet sammen med Kozená i snart tyve år. Som en af tidens store pianister har han ingen problemer med de ofte ret krævende klaversatser, som Brahms udsætter sine pianistkolleger for – og han og Kozená smelter simpelthen sammen i total enighed om tempi, dynamik, fremdrift og tøven. Varmt anbefalet til en kold vinteraften med portvin og stearinlys på sofabordet.

/ Henrik Engelbrecht

Læs mere: Sjældent hørte kantater | Pladeanmeldelse

Læs anmeldelsen i KLASSISK nr. 64

KLASSISK udkommer både som magasin og online. Med et abonnement får du både tilsendt de kvartalsvise magasiner, samt adgang til det fulde kartotek her på hjemmesiden.
Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ANMELDELSER