Artikel

Den, der lærer at lytte til Schönberg, lærer at lytte til alt | Essay Arnold Schönberg 150 år

Den, der lærer at lytte til Schönberg, lærer at lytte til alt | Essay Arnold Schönberg 150 år | Magasinet KLASSISK

Den helt store fejring er udeblevet af den østrigske komponist Arnold Schönberg, der ville være fyldt 150 år denne september. Det var ellers en anledning til at rette op på misforståelsen af ham som en gold og modernistisk stivstikker.

Tekst Sune Anderberg | Illustration Peter Hermann

Sandt at sige er det en mere berygtet end feteret komponist, der denne september ville være fyldt 150 år. Sig navnet Arnold Schönberg, og se straks smilet stivne hos salgspersonalet i landets klassiske koncerthuse.

De ved bedre end nogen, at østrigeren, der i starten af 1900-tallet satte vores tonale kompas ud af kurs, aldrig er blevet en publikumsfavorit på linje med samtidige kolleger som Richard Strauss og Gustav Mahler. Uretfærdigt nok, egentlig.

For deres projekt var vel omtrent det samme. De ville ikke væk fra det foregående århundredes store, romantiske følelser, men faktisk forstærke dem, opsøge musikkens bristepunkt.

Vil du læse mere?

Køb et årsabonnement og få ubegrænset adgang til alle nyheder, artikler, anmeldelser m.m. på klassisk.org

Bestil abonnement

Læs artiklen i KLASSISK nr. 74

KLASSISK udkommer både som magasin og online. Med et abonnement får du både tilsendt de kvartalsvise magasiner, samt adgang til det fulde kartotek her på hjemmesiden.
Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER