Artikel

Hvor finder man frelse i en katastrofetid? | Interview Matilde Böcher

Hvor finder man frelse i en katastrofetid? | Interview Matilde Böcher | Magasinet KLASSISK

KLASSISK har mødt komponist Matilde Böcher, som har nyfortolket den ultimative juleklassiker, Händels ‘Messias’, med korværket ‘Messias i nat’, som genopsættes i København denne vinter.

Af Nikolaj Skinhøj

Hvorfor tage afsæt i Händels ‘Messias’ og ikke lave et nyt oratorium?

Jeg kom ind i Vor Frue Kirke i København for fem år siden og hørte den lange Messias-udgave, og jeg blev meget berørt over at se kirken fuldstændig propfyldt med alle mulige mennesker, som sad i over tre timer og havde en stund sammen. Et sted hvor man kunne reflektere. Jeg blev overvældet af musikken, som er kompleks og smuk, og over at se folk, som havde et åndeligt fællesskab. Det var startskuddet. Hvad er det, der får folk til at sidde her? Det er bibelcitater, det er på engelsk, og det er meget uhåndgribeligt. Tænk, hvis jeg kunne lave et rum som dette men fylde ord på, der hverken er for eller imod biblen, som bevarer poesien og storheden, men taler ind i den tid, vi kender?

Hvad vil I fortælle med ‘Messias i nat’?

Vi stillede os selv spørgsmålet: Hvor er frelsen i dag? Der kommer nok ikke en gud ned fra himlen og frelser os, så hvor finder vi denne frelse i en katastrofetid? Svaret ligger i det medmenneskelige. Der er et ophøjet fællesskab mellem mennesker, og hvis vi lytter og tror på hinanden, og gør noget, så kan vi godt. Det er det udsagn, jeg vil have publikum får med.

Var du nervøs for at gå på hugst i Händels musik?

Jeg var nervøs for at røre ved dette kæmpe barokværk. Hvordan laver man en ny version af et fem-stemmigt værk fyldt med koleraturer? Jeg lyttede til Händels musik med høretelefoner på, og vores egen, nye tekst i hånden, og så improviserede jeg sang hen over musikken, som jeg optog. Nogle af Händels temaer er meget melodiøse og fængende, og de er kommet med igennem mit eget filter, mens andre er kogt helt ind, fordi jeg ikke kunne følge med i de komplekse harmonier. Jeg brugte improvisationerne som byggesten, og har lagt mine egne harmonier og korstemmer til. Hvis man kender ‘Messias’, kan man godt høre, hvor det passer med Händels temaer, og hvor det stikker af. Så nogle steder er det blevet ren Mathilde, andre en sammenblanding, og nogle steder er det meget Händel-tro.

Ønsker I at provokere med stykket?

Det er ikke første prioritet, men når man har en holdning, så kan det godt være provokerende. Vi har været meget opmærksomme på at aktivere publikum. Det er ikke en gammel gudefortælling. Det er lige nu, og det er dig, det handler om. Og lige efter forestillingen, så kan du gå ud ad døren og tage stilling.

‘Messias i nat’
26. nov. – 5. dec. rykket til 22. – 30. januar 2022, Husets Teater, Kbh.
Oratorium frit efter Händels ‘Messias’ for fire solister og kor. Instruktion Liv Helm, komponist Matilde Böcher og libretto ved Alexandra Moltke Johansen

Foto: Henrik Ohsten

Læs mere: En juleklassiker er født | Tema Alternativ julemusik

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER