Artikel

»Jurymedlemmer i musikkonkurrencer er ikke altid enige« | Debat

»Jurymedlemmer i musikkonkurrencer er ikke altid enige« | Debat | Magasinet KLASSISK

Arrangør og jurymedlemmer tager til genmæle efter kritik af jurysammensætningen af den netop afholdte Carl Nielsen International Chamber Music Competition.

I et debatindlæg 26. april forholder klarinettist og iværksætter Jonas Frølund sig kritisk over for jurysammensætningen af den netop afholdte Carl Nielsen International Chamber Music Competition, som han vurderer mangler kammermusikalsk erfaring.

Arrangør og jurymedlemmer tager her til genmæle:

»Kære Jonas,
Tak for din interesse for Carl Nielsen International Chamber Music Competition. Det er altid godt at mærke den fælles interesse for en så vigtig musikalsk disciplin som kammermusikken. Også selv om du ikke brød dig om vinderne af konkurrencen – der vil altid være mange meninger om deltagerne ved en konkurrence, og derfor har det ligget arrangørerne så meget på sinde, at alle ensembler i løbet af konkurrencen bliver bredt eksponeret, så hvert enkelt har kunnet bruge det som et videre skridt i karrieren, uanset udfaldet af konkurrencen.

Det er nu ikke helt korrekt, når du skriver, at juryen ikke har bestået af kammermusikalsk kvalificerede personer. Som du selv siger det, er der ikke mange fuldtidsblæserensembler at tage fra, men alle fem har stærk tilknytning til kammermusik, både som aktive spillere og som undervisere, og er blevet udvalgt på den baggrund, ligesom de har lyttet og voteret ud fra et kammermusikalsk perspektiv.

Vi glæder os derfor over, at konkurrencen er med til at skabe opmærksomhed om ikke kun Carl Nielsen og hans værker blandt den yngre generation af musikere og i det internationale musikliv, men i den grad også om både de unge ensembler, så vi kan være medvirkende til at bane vejen for deres fremtidige karrierer, inden for en af musikkens skønneste kunstarter, kammermusikken«.

Kim Bohr (arrangør), Chef for DR Koncerthuset, Den levende musik og P2

-o-

Fra facebook.com/MagasinetKlassisk

»Jeg vil gjerne komplettere det bildet av meg som kommentatoren her meddeler leserne. Gjennom mitt lange musikerliv har jeg fra cirka 1956 spilt utallige mengder kammermusikk, først på fiolin, fra 17 års alder på horn. Jeg har vært medlem av følgende faste, profesjonelle ensembler: Oslo Blåsekvintett, Oslo Blåsesolister, Norwegian Winds, Den Norske Messingkvintett, samt svært mange ad hoc ensembler i forbindelse med festivaler i Riva del Garda, Sarasota Music Festival, Banff Centre of the Arts, Vinterspillene i Røros, Risør kammermusikkfestival, Norges musikkhøgskole (hvor mine offisielle fagfelt i 20 år var Horn og Kammermusikk). Mine faste ensembler bestilte, uroppførte og gjorde innspillinger av mange verk. Som jurymedlem har jeg vært engasjert 3 ganger ved Münchens ARD konkurranse i blåsekvintett. Jeg vil også nevne at en av mine viktigste lærere på horn var danske Wilhelm Lanzky-Otto. Han var elev av Hans Sørensen, den første som spilte Nielsens kvintett. Lanzky-Otto delte alt han visste og mente om dette verket med meg, inkludert oversikt over alle trykkfeilene.

En annen sak er at jurymedlemmer i musikk-konkurranser ikke alltid er innbyrdes enige. Det er derfor juryene bør være store. Hva som er viktigst i en fremførelse når man skal rangere konkurrenter i musikk er og blir subjektivt. Ulike juryer kan bety ulikt resultat, noen ganger.

Ved nærmere ettersyn av Jonas Frølunds nedsnakking av årets jury for blåsekvintett ser jeg at han heller enn orkestermusikere og undervisere foreslår at man bruker internasjonale solister på treblås/horn. Jeg vil da opplyse om min internasjonale virksomhet som solist: Den strakte seg over cirka 30 år og omfattet recitaler, solistoppdrag med orkestre, som nevnt kammermusikk, og plateinnspillinger, for det meste i Nord-Amerika og Europa.

At årets konkurrerende kvintetter hadde visse mangler i sine tolkninger var det ingen uenighet om. Men juryens oppgave var kun å rangere de 8 som noen andre på forhånd hadde valgt ut – fra mange innsendte videoer. Og for eksempel å ikke dele ut priser til de 3 finalegruppene var en umulighet, ut fra konkurransens reglement«.

Frøydis Ree Wekre (jurymedlem), French Horn, Professor emeritus, Norwegian Academy of Music, Oslo

-o-

Fra facebook.com/MagasinetKlassisk

»Jeg vil gjerne be Jonas Frölund om å sjekke sine kilder bedre. Jeg spillte 12 år blåsekvintett med WDR kollegaer å turnerte Australia som gjest i Hindemith kvintetten«.

Ole Kristian T. Dahl (jurymedlem), Principal Bassoon, Gothenburg Symphony Orchestra & Professor, University of Music and Performing Arts, Mannheim

Foto: Agnete Schlictkrull

Læs også: Orkestrering af en jury | Debatindlæg

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE ARTIKLER