Nyhed

Carl Nielsens musik er i fokus

Carl Nielsens musik er i fokus | Magasinet KLASSISK

I Odense er der fredag 2. juni ‘grand opening’ af det nyindrettede museum for Carl Nielsen, som genåbner efter at have dannet ramme om et midlertidigt placeret H.C. Andersen-museum de senere år. Carl Nielsen museet blev oprindeligt indviet i 1988 som en del af Odense Koncerthus, hvor også Odense Symfoniorkester holder til.

Museumsinspektør Ida-Marie Vorre fortæller i en pressemeddelelse, at genåbningsceremonien vil rumme en række musikindslag og arrangementer, der skal vise Carl Nielsen fra forskellige sider.

Vorre forklarer også, at det er Nielsens musik, som er kernen i opbygningen af den nye udstilling. Det adskiller den fra tidligere udstillinger, der har haft den biografiske fortælling og fysiske genstande i fokus.

»Carl Nielsen er drengen, der legede med dynamit og tog sine eksperimenter med ind i musikken. Når han fortsat er lige så aktuel og interessant både i Danmark og i udlandet, skyldes det, at musikken står lige så meget i egen ret i dag som på det tidspunkt, han skrev den. Måske endda i endnu højere grad. Derfor må musikken også være det naturlige udgangspunkt for en museumsoplevelse med Carl Nielsen. Musikken er et universelt sprog, og vores mål er, at gæsterne går både overraskede og inspirerede derfra«, udtaler museumsinspektøren.

Udstillingens tre dele skal lede museumsgæsterne gennem Nielsens lange liv med musikken. I første afdeling kan man lytte til lydene, der omgav komponisten og møde de mennesker og steder, der inspirerede ham. Anden afdeling er inddelt i de fire temaer vækkelse, modstand, krise og forsoning, som både karakteriserede Nielsens liv og musikalske udvikling. Udstillingens tredje afsnit ender i en collage med brudstykker af hans mange forskelligartede værker i en kakofoni, hvor musikken tager over.

LÆS OGSÅ

Leipzig har musikhistorien på sin side | Guide

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER