Nyhed

Læge punkterer myter om komponister

Den engelske læge Jonathan Noble sætter i en ny bog et markant spørgsmålstegn ved de fremherskende forestillinger om dødsårsagen hos 70 kendte klassiske komponister.

I bogen med den lange titel ‘That Jealous Demon, My Wretched Health: Disease, Death and Composers’, som bygger på en lægefaglig gennemgang af dødsattester og andre sundhedsdokumenter, konkluderer han, at mange af komponisterne uretmæssigt har fået et blakket ry, idet de angiveligt skulle have lidt af »kønssygdomme, alkoholisme eller sexuel anløbenhed«.

Ifølge Noble er det muligt at anfægte diagnoserne for cirka 20 procent af de komponister, han har gennemgået, og han finder det slående, at der blandt de forfattere, der har skrevet komponisternes biografier, er en hyppig tilbøjelighed til at forbinde dem med sygdomme, selv om der er beviser på det modsatte.

Lægen har ikke været i stand til at finde afgørende beviser på, at hverken Tjajkovskij, Schubert, Mozart, Brahms, Britten eller Beethoven skulle have været alkoholikere trods almindelige antagelser om det.

»Hvis du virkelig er alkoholiker, er det overhovedet ikke fysisk muligt at komponere operaer, symfonier eller strygekvartetter«, siger han til The Guardian og tilføjer:
»Mængden af litteratur der omhandler Beethovens sygdomme og Mozarts død er enorm, og langt det meste er det rene nonsens«.

Læs også: Mozarts øre | Magasinartikel

Tilmeld gratis nyhedsbrev | Magasinet KLASSISK

FLERE NYHEDER